Avtala om återlämning av uttjänta däck

Svensk Däckåtervinning AB (SDAB) har sedan 1994 ansvarat för återvinning av producentansvarsdäck i Sverige genom upphandling av en totalentreprenad. Från 1 januari 2023 tar SDAB tillsammans med dynamiska samarbetspartners över insamling och återvinning av däck i egen regi. I samband med det har verksamheten upprättat ett nytt kundservicesystem med en egen kundtjänstavdelning samt en skräddarsydd applikation för beställning av hämtning av uttjänta däck. Läs mer om den nya upphämtningsapplikationen här 

Som Kommun/ÅVC eller annan däckhanterare (läs mer Däck- bilverkstad samt Övriga) kan du avtala om hämtning av uttjänta däck. Avtalet finner du här. Svensk Däckåtervinnings samarbetspartners i respektive region hämtar däcken hos varje till SDAB ansluten avtalskund. Kostnaden för hämtning och återvinning ingår i den återvinningsavgift som tillverkarna/importörerna tagit ut vid nyförsäljning av för däcken.

Endast däck genererade från den egna verksamheten eller däck från konsument, får avropas för hämtning. Däck inlämnade från annan juridisk person kan endast godkännas efter överenskommelse med Svensk Däckåtervinning och med de underlag som Svensk Däckåtervinning kräver.

En förutsättning för att få hämtningen utförd är att återvinningsavgiften för däcken är erlagd och att avtal med Svensk Däckåtervinning AB finns samt att däcken ligger åtkomliga och är normalt rena och fria från fälg. Däck som ej uppfyller kraven i REACH, dvs EU’s krav på däckens innehåll mm kan vägras hämtning. Däck som innehåller originaltillsatta punkteringsvätskor och dylikt skall märkas upp och chauffören informeras vid hämtning. Om däcken har eftertillsatta punkteringsvätskor måste dessa rengöras omsorgsfullt innan hämtning kan ske.

Vid hämtning av mindre volymer (<300 däck/2 ton) tas en särskild avgift ut vid hämtning på plats. En särskild avgift tas också ut vid expresshämtning och bomkörning när lastning inte kunnat ske av kundens förskyllan.

Obs särskilda regler för bilåtervinnare!

Däck från demonterade bilar omfattas inte av producentansvaret för däck varför hämtning av sådana däck inte sker. Läs mer under Bildemonterare.

Relaterade länkar 
Kontakta Svensk Däckåtervinnings kundtjänst 
  • kundtjanst@sdab.se
  • 08-50 23 90 20