Mediabibliotek

Svensk Däckåtervinning deltar aktivt i seminarium, forum och konferenser för att utbilda och spridafakta och kunskap om däckgummi och däckåtervinning. Vi lyfter samtidigt betydelsen av systemperspektiv i miljöfrågor. Helhetssyn behöver prägla de val vi i samhället gör gällande användning och återvinning av olika material för att understödja övergången till cirkulär ekonomi. Mer information om systemperspektiv hittar du här!

Seminarier

REFERAT: Almedalsseminarium 2 juli 2019

Hur känslan kan skada miljön

Många gånger står fakta och känslor i motsättning till varandra när politiska beslut ska fattas. Inte minst när det gäller miljö och hälsa. Vad blir konsekvenserna och vilka lösningar går vi miste om? Ny forskningsstudie presenteras om hur konstgräs som miljöfråga skildras i media. Dessutom får du information om hur en konstgräsplan i Kalmar har konstruerats för att mäta och minimera spill.


REFERAT: Almedalsseminarium 1 juli 2019

Återvinning av tekniska material 2.0

Flera branscher står inför utmaningar där regelverk sätter käppar i hjulen för kostnadseffektiva och långsiktiga hållbarhetslösningar. Med systemperspektiv och helhetssyn i ryggen diskuterar vi hur olika branscher kan gå före även om myndigheter och regelverk inte hänger med. Vi presenterar en helt ny modell för återanvändning av tekniska material.


REFERAT: Almedalsseminarium 2 juli 2018

Kan tekniska material hjälpa oss att rädda jorden?

Idag använder vi våra resurser som om vi har 4,2 jordklot, ett brutalt överuttag som måste stoppas.

REFERAT: Almedalsseminarium 3 juli 2018

Hur ser vi till att konstgräsplaner blir cirkulärekonomiska?

Det finns 600 000 aktiva idrottare som vill spela fotboll året runt och naturgräsplanerna räcker inte för att förse alla med speltid.

Intervjuer

Inga hälsorisker med att spela fotboll på konstgräsplaner

I det här nyhetsinslaget från den 14 april 2020 i SR P4 Stockholm intervjuas Jonas Roupé om det 3-år långa europeiska forskningsprojektet som fastställer att det finns inte några hälsorisker med att spela fotboll på konstgräsplaner med gummigranulat från återvunna däck.


”Vad händer med däcken du slitit ut?”

I det här nyhetsinslaget från den 7 maj 2019 intervjuas Svensk Däckåtervinnings VD Fredrik Ardefors av Lars Göran Lindberg på Radio Siljan i Mora. I inslaget lyfts bland annat den nytta återvunna däck kan och måste göra i vårt samhälle för att minska resursslöseriet.


Glädjebeskedet: Nationella end of waste-kriterier för däck kan bli verklighet

2020-01-22 Däckbranschen har länge efterfrågat kriterier för när däck ska upphöra att klassas som avfall, eftersom avfallsklassningen försvårar åt...

”Glädjande att vi kommer vidare i det cirkulära tänket”

2020-01-22 ”Glädjande att vi kommer vidare i det cirkulära tänket” Kjell-Arne Ottosson (KD) är en av de riksdagsledamöter som hårdast har drivit...

Presentationer

Däckets utveckling 

Det har hänt mycket sedan upptäckten av vulkaniseringen 1839. Idag är gummi från förbrukade däck ett åtråvärt och högst användbart material som används i allt från fotbollsplaner för året runt bruk till rening av avloppsvatten.


Se alla presentationer från Däckbranschdagen 2019

Nu kan du se och ladda ner alla presentationerna från Däckbranschdagen 2019.