"80 procent av mikroplast i haven är inte mikroplast"

2021-03-18

Forskare studerade tusentals mikroplaster från världshaven i detalj. Det visade sig att hela 80 procent av det man trodde var mikroplastfibrer i själva verket är något helt annat. Mindre än 10 procent av det vi trott varit mikroplastfibrer i haven är verkligen mikroplaster. Resten är processad cellulosa och textilfibrer. Forskarna ifrågasätter nu resultaten från hundratals forskningsstudier.

I en vetenskaplig studie har tusentals mikroplaster från världshaven studerats i detalj. Bara ungefär åtta procent är syntetiska fibrer, så kallade mikroplaster, medan 80 procent är fiberfragment av cellulosa eller textilfibrer såsom bomull.

Forskarna bakom studien, som publicerades i somras i den vetenskapliga tidskriften Science Advances, ifrågasätter nu resultaten från hundratals vetenskapliga studier och varnar för att siffrorna på mängden mikroplaster i världshaven kan vara uppblåsta. Två av anledningarna är att det är mycket svårt att analysera delvis nedbruten cellulosa och att forskare antagit att alla fibrer varit syntetiska.

Om den här informationen är en god nyhet eller inte är för tidigt att säga.

– En polyester är ändå nåt som vi människor tillverkat, medan bomullsfibrer från ett bomullsfält är naturligt. Sen är de här cellulosafibrerna väldigt processade med färgämnen och annat så vi vet egentligen inte alls hur de påverkar djur och natur, säger forskaren Anne-Charlotte Hanning, som läst och kommenterar studien till Aktuell Hållbarhet.

Upptäckten förbryllar också forskarna, eftersom andelen mikroplaster är förhållandevis liten jämfört med mängden som produceras årligen i världen. De hade förväntat sig att syntetiska fibrer skulle vara i majoritet och cellulosafibrer i minoritet.

– Det sägs ju hela tiden att bomulls- och cellulosafibrer är naturliga och därför inga problem för att de bryts ner snabbt. Och det stämmer säkert i deras naturliga form, men gäller det processade fibrer? Vi vet helt enkelt inte, säger Anne-Charlotte Hanning.

Referat: Aktuell Hållbarhet