Däckbranschen

Som uppfinning är hjulet med däck en enastående möjliggörare i många delar av det mänskliga livet. Däckbranschen har därför ett särskilt ansvar för en av samhällets viktigaste grundfunktioner. Vi är många som arbetar med tillverkning, distribution, försäljning, service, insamling och återvinning. Tillsammans är utgör de olika delarna Däckbranschen. Nedan är några av de olika aktörerna som är en del av Däckbranschen. För bästa tänkbara prestanda, ekonomi, säkerhet och för minsta möjliga miljöpåverkan är Däckbranschen aktiva inom forskning och utveckling – både av hjulet som däck och som återvunnet material.

2019 lanserade den svenska däckbranschen en vitbok om hållbarhet, som till stor del grundar sig i idén om att förlänga ett materials livslängd på nya sätt och att därmed minska den belastning på planeten som nyuttag av material medför. 

Ladda ner boken här. 

English version available here 

Länkar

 

Däckbranschen Sverige är den samlade organisationen för aktörer som representerar hela värdekedjan för däck – Däck-, Fälg-och Tillbehörsleverantörernas förening (DFTF), Däckspecialisternas Riksförbund (DRF) och Svensk Däckåtervinning (SDAB).

Däckspecialisternas Riksförbund (DRF) är en branschorganisation för Sveriges däck-, fälg och serviceverkstäder och är en del av Däckbranschen Sverige. Medlemmarna är auktoriserade däckspecialister och garanterar därmed en hög kvalitetsnivå på medlemsföretagen och deras tjänster.

Däck-, Fälg och Tillbehörsleverantörernas förening (DFTF) är en del av Däckbranschen Sverige och är en ideell förening för företag som är leverantörer till återförsäljare av däck i Sverige. Bland medlemmarna finns några av världens största däcktillverkare som forskar och utvecklar högteknologiska däck och tillbehör.

The European Tyre and Rubber Manufacturers’s Association (ETRMA) representerar däckindustrin i Europa, med den huvudsakliga målsättningen att representera tillverkarnas reglerade och relaterade intressen på europeisk och internationell nivå.

US Tire Manufacturers Association är den nationella för däcktillverkare som producerar däck i USA.