Fler däck återvanns än såldes i Sverige 2016

2017-04-18

Mer än 85 000 ton uttjänta däck samlades in i Sverige under 2016, visar ny statistik från Svensk Däckåtervinning. Det är mer än vad som såldes av företag som är anslutna till Svensk Däckåtervinning, vilket alltså innebär en återvinningsgrad på över 100 procent.

– Det här är väldigt glädjande siffror, som vi tror är världsunika när det handlar om återvinning. Det visar hur bra vi är på att ta hand om utslitna däck i Sverige i dag, säger Fredrik Ardefors, vd för Svensk Däckåtervinning.

Under 2016 samlade Svensk Däckåtervinning in totalt 85 075 ton däck från olika typer av fordon i Sverige. Det innebär att svenskarna lämnade fler däck till återvinning än de köpte nya från producenter som är anslutna till Svensk Däckåtervinning. Återvinningsgraden inom det producentansvar som Svensk Däckåtervinning sköter är alltså över 100 procent.

– Svensk Däckåtervinning ser till att däck fortsätter att göra nytta när de inte längre rullar på vägarna. Genom att samla in däcken och låta materialet användas på nya sätt bidrar vi till att spara på jordens resurser, säger Fredrik Ardefors.

Det mesta materialet i de uttjänta däcken återvinns. Till exempel blir gummit till korn eller större bitar, som bland annat används till allvädersplaner och vattenrening. Därmed minskar behovet av att producera nytt gummi och annat material. Det återvunna gummit används också för att göra förbränningen i kraftvärmeverk mer effektiv. Ett annat användningsområde med stor potential är så kallad förlåtande asfalt, där återvunnet däckgummi som blandas i asfalten kan bidra till färre arm- och benbrott vid fall på gångvägar och cykelvägar.

Redan 1994 infördes ett så kallat producentansvar för däck i Sverige. Det innebär att den som säljer däck måste ta ansvar för att de återvinns på ett säkert sätt. Svensk Däckåtervinning, som inte är vinstdrivande, sköter insamlingen åt alla anslutna företag med hjälp av entreprenören Ragn-Sells. Systemet finansieras genom en avgift som däcktillverkare och importörer betalar till Svensk Däckåtervinning.

Fakta:

Så lämnar du dina däck till återvinning

  • När dina däck är utslitna ska de enligt lagen lämnas till återvinning.

  • Däckverkstäder, kommunala återvinningscentraler och andra uppsamlingsställen som är anslutna till Svensk Däckåtervinning tar emot upp till åtta däck utan förbokning och utan att det kostar dig något.

  • Du måste själv ta loss däcken från fälgarna. Om du vill lämna hela hjul går det ofta bra, men då får verkstaden ta betalt för arbetet med att montera av däcken.

Däckåtervinning

  • Uttjänta däck samlas in för återvinning av Svensk Däckåtervinning AB med hjälp av entreprenören Ragn-Sells.

  • Beståndsdelarna i de insamlade däcken separeras. Däckgummi används på nya sätt, vilket minskar behovet av nyproducerat gummi. Stål från däcken smälts ned och används igen i den vanliga stålindustrin.

  • Lagen om producentansvar innebär att alla som tillverkar, säljer eller importerar däck måste se till att de återvinns på ett ansvarsfullt sätt.

  • Det är förbjudet att lägga däck på soptippar inom EU.

 

Bilder och bilagor

Insamlade däck per län och kommun

Så lämnar du dina däck till återvinning

Fakta om däckåtervinning