Avtal & beställning

Däckupphämtningsapp

Från den 1 januari 2023 beställs upphämtning av uttjänta däck via Svensk Däckåtervinnings nya skräddarsydda däckupphämtningsapplikation. Appen gör det möjligt för däckverkstäder, återvinningscentraler eller annan däckupphämtningsplats att via mobil eller dator beställa hämtning av uttjänta däck. En förutsättning för upphämtning av däck är att man är ansluten till Svensk Däckåtervinning. Avtalstecknande hanteras även det i den nya applikationen. Ett tidsenligt verktyg i syfte att underlätta, effektivisera och optimera upphämtning av uttjänta däck, både som kund som chaufför. Allt i ett enda system. Mer information om avtalstecknande och beställning av upphämtning av uttjänta däck finner du nedan.

Till registrering av appen. Notera att det i slutet av november kommer en instruktionsfilm som steg för steg visar hur appen används.  

Nya hämtningsavtal

I samband med att Svensk Däckåtervinning (SDAB) från 1 januari 2023 etablerar en ny unik däckåtervinningsorganisation, uppdateras samtidigt avtalen för hämtning av uttjänta däck. Det nya hämtningsavtalet tecknas via Svensk Däckåtervinnings nya applikation. Svensk Däckåtervinnings kundtjänst skickar ut inbjudan att teckna det nya avtalet via e-post, med bifogad länk för registrering, under november och fram till årsskiftet. Observera att inbjudan att teckna avtal inte skickas ut löpande och inte till alla samtidigt. Registreringslänk till appen kommer fortsättningsvis finnas tillgänglig på hemsidan.

Beställning av uttjänta däck

Om du är ansluten till Svensk Däckåtervinning har du möjlighet att beställa upphämtning av uttjänta däck. Notera att fram till 31 december 2022 beställer du hämtning av däck via Ragn-Sells. Från den 1 januari 2023 genomförs beställning av hämtning av uttjänta däck även det via den ovannämnda applikationen. Notera att en guide som steg för steg beskriver hur du använder appen kommer i slutet av november.

Instruktionsfilm – hur blir jag kund och hur beställer jag?

I slutet av november kommer en instruktionsfilm som steg för steg visar hur du använder appen. Filmen kommer gå igenom hur du tecknar avtal och därmed ansluts till Svensk Däckåtervinning, en förutsättning för att kunna beställa upphämtning av uttjänta däck. Appen går därefter vidare och instruerar hur du går till väga vid beställning av upphämtning av däck.

Varför bli kund?

Däckåtervinningssystemet är reglerat i form av producentansvaret, vilket innebär att däckleverantör, dvs en producent som tillverkar, importerar eller säljer däck behöver vara med i systemet där de uttjänta däcken samlas in och återvinns. Alla däckverkstäder som är anslutna till Svensk Däckåtervinning omfattas av producentansvaret. Vilka däck som avses anges i Förordningen om producentansvar för däck. När du är ansluten till Svensk Däckåtervinning har du möjlighet att beställa upphämtning av uttjänta däck, både via dator och mobil.

Kundservicesystem

I samband med det nya återvinningssystemet har Svensk Däckåtervinning samtidigt utvecklat ett kundservicesystem. Appen ger Svensk Däckåtervinning ett helhetsgrepp om vad som ska hämtas, vart det körs, hur många ton som har lagts in på lager och hur materialet sedan processats.

Vid frågor och funderingar, vänligen kontakta kundtjanst@sdab.se eller ring på 08-50 23 90 20.

Ladda ner "SDAB Hämtningsavtal 1 Januari 2023"