Stoppa inte byggen av konstgräsplaner

17 september 2018

På flera håll i landet förs diskussioner i kommunerna om att skjuta investeringar av konstgräsplaner på framtiden, eller helt och hållet förbjuda granulat i konstgräs. För svensk fotboll har och är konstgräsplaner en nödvändighet och har bidragit till att allt fler har kunnat spela fotboll på bra underlag året runt, såväl match som träning. Damfotbollen har getts möjlighet att komma in på arenor som varit vikta för herrfotbollen. För svensk fotboll har och är konstgräsplaner en nödvändighet för att tjejer och killar ska få möjlighet att spela fotboll.

Idrottens egen strategi "Strategi 2025 – svensk idrott, världens bästa" handlar till mångt och mycket om att fler ska idrotta längre. Inte minst våra äldre. Vi har sett otaliga studier kring vikten av rörelse – gärna långt upp i åldrarna – och larmrapporter om stillasittande barn och ungdomar. Vi vet att fysisk aktivitet är bra för inlärning och vår hälsa. Uteblivna konstgräsplaner skulle innebära att svensk fotboll inte kan leva upp till idrottens strategi om fler som idrottar längre och i förlängningen skulle den svenska folkhälsan drabbas.

Svensk fotboll vill vara med och bidra till en positiv folkhälsa i Sverige. Nyligen presenterades en dansk studie som visade på att fotboll som motionsform är överlägset jogging, intervallträning och styrketräning när man tittar på en sammanslagning av effekter för muskelmassa, kondition, fettmassa och bentäthet. En annan form av fotboll – gåfotbollen – är en bra motionsform för äldre. Vem som helst kan när som helst börja spela fotboll i motionsform, du behöver inte ha spelat fotboll eller vara i god form.

Läs hela texten på svenskfotboll.se

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson samt Cristel Brorsson och Lars Ekholmer från förbundets anläggningskommitté står bakom denna opinionstext som även publicerats i Dagens Samhälle 15 september.