Göteborg Direkt

2021-03-31 

Referat: Göteborg Direkt

I 20 år har konstgräsplaner i Sverige och Göteborg skapat förutsättningar för barn och ungas idrottande året runt. Nu riskerar ett EU-förbud att leda till att dessa planer förbjuds.

Det är ett förbud mot gummigranulat som infill-material i konstgräsplaner som diskuteras. SBR-gummit kommer från återvunna däck och används på de flesta av Sveriges 1 300 konstgräsplaner. Utan det hade året-runt-fotboll varit omöjligt då alternativa material inte går att spela på under vintern.

En konstgräsplan motsvarar tio naturgräsplaner sett till årlig speltid. För en kommun i Göteborgs storlek, med ca 40 konstgräsplaner, skulle ca 468 000 motionstimmar per år gå förlorade. 40 konstgräsplaner bidrar till att återanvända ca 250 ton däck årligen. En övergång till infillfria planer och en ökad däckförbränning skulle innebära att planernas växthusgasutsläpp fördubblades och anläggningskostnaderna skulle öka med 3,3 miljoner kronor per år. SBR är också det enda materialet som kan återanvändas igen.

Anledningen till att EU tagit initiativ till att reglera användandet av SBR-gummi är att man vill minska spridningen av mikroplaster i miljön. Med enkla medel som borstar, skogaller och hårdytor för snöröjning går det att reducera granulatspill från konstgräsplaner till endast 10 g/plan och år.

Om ett totalförbud går igenom skulle det få enormt negativa konsekvenser för miljön, folkhälsan och samhällsekonomin. Istället för ett dyrt och ineffektivt förbud borde man införa begränsningsåtgärder. Det är en rimlig ansträngning för att säkerställa att barn och unga kan umgås och spela fotboll året runt, utan att belasta miljön.